Dünya Tütünsüz Günü ve Tütün Kaçakçılığı
Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekmek amacıyla her yıl 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu gün, tütün ürünlerini kullananları bilinçlendirerek bırakmaları konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir.
Tütün Kaçakçılığı ve Mücadele
Ticaret Bakanlığı, tütün kaçakçılığı ile etkin mücadele ederek vergi kaybını, haksız rekabeti ve tütün tüketimindeki artışı engellemektedir. Geçen yıl İstanbul’un en çok ele geçirilen il olduğu bilgisi Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşıldı.
Bakanlık ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda geçen yıl 1144 ton sigara ve 515 ton tütün, bu yılın ilk 4 ayında ise 517 ton sigara ve 59 ton tütün ele geçirildi.
Adli Yaptırımlar ve Hapis Cezaları
Sigara kaçakçılığı için Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde adli yaptırımlar uygulanmaktadır. Kanuna göre, kaçak sigara ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilebilmektedir.
Gümrük Muhafaza Birimlerinin Çalışmaları
Bakanlığa bağlı ekipler, kaçakçılığı önlemek için son teknoloji sistemleri kullanmaktadır. Milli Tarama Sistemleri, x-ray tarama sistemleri, bandrol tespit cihazları ve dedektör tütün köpekleri gibi teknolojiler ile kaçakçılık riski bulunan eşyaları tespit ederek önlem almaktadır.
Dünya Papağanlar Günü ve Kaçak Papağan Ticareti
World Parrot Trust tarafından her yıl 31 Mayıs’ta kutlanan “Dünya Papağanlar Günü” ile papağan popülasyonunun korunması ve kaçak papağan ticaretine dikkat çekilmektedir.
Gümrük Muhafaza birimleri, uluslararası sözleşmeler kapsamında tespit edilen kaçak papağanları ilgili birimlere teslim etmektedir. 2020 yılında 4, geçen yıl ise 66 kaçak papağan ele geçirilmiştir.