Nijer ordusu, başkentteki isyanı bastırmak için Rusya’dan destek istedi. Türkiye ise Nijer halkına dayanışma mesajı verdi. Gelişmeler yakından izleniyor.
Nijer ordusu, başkent Niamey’de patlak veren askeri isyanı bastırmak amacıyla Rusya’dan yardım talep etti. Rusya’nın Nijer Büyükelçisi Viktor Voropayev, Nijer ordusunun Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Afrika Kolordusu’ndan destek istediğini duyurdu. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ise Nijer halkına desteğini ve itidal çağrısını açıkladı.
Büyükelçi Voropayev, TASS’a yaptığı açıklamada, Diori Hamani Uluslararası Havalimanı bitişiğindeki 101 No’lu Hava Üssü Komutanlığı’nda isyancı askerlerin etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığını belirtti. Voropayev, isyan girişiminde Tillaberi ve Dosso bölgelerinden gelen genç subayların yer aldığını ve dışarıdan yönlendiriliyor olabileceklerini öne sürdü.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Nijer’deki askeri isyan ve şiddet olaylarını yakından takip ettiğini bildirdi. Bakanlık, ülkenin güvenliğinin ve istikrarının korunması için itidal çağrısında bulunarak, sükunetin en kısa sürede yeniden sağlanmasını temenni etti. Türkiye’nin Nijer’le dayanışma içinde olmaya ve Nijer halkını desteklemeye devam edeceği vurgulandı.
Sahel Devletleri Konfederasyonu (AES), Nijer’in başkenti Niamey’de 28 Ağustos gecesi gerçekleşen askeri isyan girişiminin ardından Nijer’e ve ülkenin kurumlarına tam destek verdiğini duyurdu. AES, bir grup askerin “istikrarsızlaştırma girişimi” olarak nitelendirdiği eylemlerin 101 No’lu Hava Üssü ile bazı hassas noktaları hedef aldığını belirtti.
Konfederasyon, girişimin Nijer silahlı kuvvetlerinin müdahalesiyle kontrol altına alındığını ve başarısızlığa uğratıldığını kaydetti. Olayı “ihanet” olarak tanımlayan AES, Nijer güvenlik ve savunma güçlerinin bağlılık, cesaret ve profesyonelliğini övdü. Askerlerin göreve bağlı kalarak isyana karşı koymasının başkentte düzenin yeniden sağlanmasına katkıda bulunduğu ifade edildi.
AES, Nijer’in kurumlarına tam desteğini yineleyerek, Nijer yönetimiyle birlikte egemenlik ve barışın korunması mücadelesinin sürdürüleceğini bildirdi. Konfederasyon, Sahel bölgesindeki üç ülkenin birlik, bütünlük ve istikrarının korunmasına yönelik kararlılığını vurguladı. Üye ülkelerden birinin istikrarını hedef alan herhangi bir girişimin konfederasyonun tamamını ilgilendiren bir mesele olduğu belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Nijer, Mali ve Burkina Faso halklarına dezenformasyon, kamuoyunu manipüle etme ve toplumsal bölünmeyi körükleme girişimlerine karşı azami dikkat gösterme çağrısı yapıldı.
Nijer Savunma Bakanı Salifou Mody, 28 Ağustos’u 29 Ağustos’a bağlayan gece bir grup askerin Niamey’deki 101 No’lu Hava Üssü’nde bazı silah arkadaşlarını kışlada tutmaya çalıştığını açıklamıştı. Bakan Mody, isyancıların başkentteki stratejik noktalara ateş açtığını da belirtmişti.
Reklam & iş birliği: [email protected]