Kolombiya halkı yeni devlet başkanını seçmek üzere sandık başında. Ivan Cepeda ve Abelardo de la Espriella’nın yarıştığı seçimlerde ilk tur sonuçları bekleniyor.
Kolombiya’da halk, mevcut Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun anayasal kısıtlamalar nedeniyle yeniden aday olamaması üzerine yeni devlet başkanını seçmek üzere sandık başına gitti. Yaklaşık 40 milyon seçmen için yerel saatle 08.00’de açılan sandıklarda oy kullanma işlemleri başladı. Anketlerde sol görüşlü aday Ivan Cepeda’nın önde olduğu belirtilirken, sağ görüşlü rakibi Abelardo de la Espriella ikinci sırada yer alıyor. Seçimlerin ilk turunda hiçbir adayın salt çoğunluğu elde etmesi beklenmezken, ikinci turun 21 Haziran’da yapılması öngörülüyor.
Ülke genelinde yerel saatle 16.00’ya kadar sürecek oy verme işlemlerinin ardından, yetkililer kesin sonuçların aynı gün 20.00’de açıklanmasını bekliyor.
Ivan Cepeda, seçim kampanyası boyunca uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı silahlı gruplarla müzakere yolunu açık tutarak, Petro hükümetinin “barış” politikasını sürdürme sözü verdi. Cepeda ayrıca Petro’nun reformlarını devam ettireceğini, sosyal yardım programlarını sürdüreceğini, gelir eşitsizliğini azaltacağını ve devletin sosyal alandaki rolünü güçlendireceğini vurguladı.
Anketlerde Cepeda’nın en yakın rakibi olarak görülen Abelardo de la Espriella ise silahlı örgütler ve suç ağlarına karşı müzakere yerine doğrudan baskı ve askeri operasyonlar yürütülmesini savundu. Espriella, mega hapishaneler kurulması gerektiğini ve ağır suçlular ile kartel üyeleri için yüksek güvenlikli cezaevi sistemlerinin genişletilmesini önerdi.
Aday, devlet otoritesinin güçlendirilmesini, özellikle kırsal bölgelerde güvenlik kontrolünün artırılmasını ve devlet varlığının yaygınlaştırılmasını vurguladı.
Reklam & iş birliği: [email protected]