Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyarbakır’da Silvan Barajı’nda incelemelerde bulunarak, projenin Türkiye ve Avrupa için önemini vurguladı. Bakan Yumaklı, Silvan Projesi’nin tamamlanmasıyla bölgede büyük bir kalkınma hamlesi yaşanacağını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyarbakır’da devam eden Silvan Projesi kapsamında Silvan Barajı ile yapımı süren Babakaya ve Silvan sulama tünellerinde incelemeler gerçekleştirdi. Bakan Yumaklı, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Silvan Barajı’nın Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli mühendislik yapılarından biri olduğunu belirtti.
Bakan Yumaklı, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinin ülkeye daha fazla yatırım, üretim, istihdam, refah ve huzur getireceğini vurguladı. Bu sürecin, uzun yıllar potansiyelini tam olarak kullanamayan toprakların üretim gücünü artıracağını ifade etti. Yumaklı, hedeflerinin huzurun yatırımla, yatırımın üretimle, üretimin istihdamla ve istihdamın kalıcı refahla güçlendiği bir Türkiye inşa etmek olduğunu söyledi.
Son çeyrek asırda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü aracılığıyla 2.400’den fazla proje hayata geçirildiğini belirten Bakan Yumaklı, bu projelerin toplam bedelinin bugünün rakamlarıyla 1,3 trilyon lirayı aştığını aktardı. Bu yatırımlarla 7,1 milyon dekar arazinin sulamaya açıldığını ve bölge ekonomisine yıllık 119 milyar lira katkı sağlandığını kaydetti. Yumaklı, Silvan Projesi’nin, Atatürk Barajı sulamalarından sonra Türkiye’nin en büyük sulama hamlelerinden biri olduğunu ifade etti.
Projenin 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluştuğunu ve mevcut yatırım büyüklüğünün yaklaşık 360 milyar lira olduğunu belirten Yumaklı, proje tamamlandığında 2 milyon 350 bin dekar alanın sulanacağını söyledi. Bu durumun, çiftçilerin aynı tarladan daha fazla ürün ve gelir elde etmesi, ikinci ve üçüncü ekilişlerin yapılması, katma değeri yüksek ürünlerin ekilebilmesi anlamına geldiğini açıkladı. Proje sonunda tarımsal üretimin yaklaşık 3 katına çıkacağını, mevcut 2,3 milyon tonluk üretimin 7 milyon tonun üzerine ulaşacağını ve ekonomiye yaklaşık 43 milyar liralık katkı sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 305 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirtti. Yumaklı, Silvan Barajı’nın temelden 175 metre yüksekliğiyle kendi sınıfında Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli mühendislik yapılarından biri olduğunu vurguladı.
Bakan Yumaklı, Silvan Barajı’nın gövde imalatının tamamlandığını ve diğer imalatların da bitmesiyle birlikte Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlayacağını bildirdi. Proje kapsamında yerin altında iki nehir inşa edildiğini, bunlardan birincisinin 5.320 metre uzunluğunda iki ayrı tüpten oluşan Babakaya Tüneli olduğunu söyledi. Tünellerin toplam debisinin saniyede 212 metreküp olacağını belirten Yumaklı, ilk tüpte yaklaşık 600 metre, ikinci tüpte ise 1.600 metre kazı kaldığını ve bu tünellerin Mart 2027’de tamamlanmasının öngörüldüğünü aktardı.
Silvan Tüneli’nin 13,2 kilometre uzunlukta ve 10 metre çapında olacağını, tamamlandığında Türkiye’nin bu amaçla kullanılan en büyük tüneli olacağını ve 2027 yılında bitirilmesinin planlandığını kaydetti. Ana iletim sisteminin devamında, suyun topraklara ulaştırılması için 98 kilometre uzunluğunda dört etaptan oluşan bir ana kanal imalatının da gerçekleştirileceğini belirtti. Pamukçay, Başlar ve Kuruçay gibi bazı barajların tamamlandığını, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar gibi diğer barajlar için ise çalışmaların sürdüğünü hatırlattı. Bu yapılarla Batman’a da 76 milyon metreküplük içme suyu iletimi sağlanacağını ekledi.
Yumaklı, Silvan Projesi’nin sadece bir sulama projesi olmadığını, bir kalkınma projesi olduğunu yineledi. Projenin, suyun üretime dönüşmesi, toprağın bereketle buluşması ve gençlerin kendi memleketlerinde iş bulabilmesi anlamına geldiğini vurguladı. ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinin ekonomik boyutunun bu proje ile gözler önüne serildiğini söyledi. Yumaklı, Türkiye’de huzur ve güven ortamı güçlendikçe yatırım ve üretim iradesinin de güçleneceğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu toprakların her karışına eser kazandırmaya devam edeceklerini ifade etti. Bu projeyle sadece suyun değil, üretimin ve yeni bir geleceğin yolunu açtıklarını belirtti. Bakan Yumaklı, Silvan Projesi’nin Diyarbakır, Batman ve bölgedeki tüm iller ile millete hayırlı olmasını diledi. Eserin yapımında emeği geçen mühendislere, işçilere, DSİ personeline, yüklenici firmalara ve bölge halkına teşekkür ederek,
Reklam & iş birliği: [email protected]