Küresel E-İhracat Zirvesi İstanbul’da Yapılacak

İstanbul, Küresel E-İhracat Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Zirvede e-ticaretin geleceği, hedefler ve destekler ele alınacak.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel E-İhracat Zirvesi İstanbul’da Yapılacak

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliğiyle düzenlenecek Küresel E-İhracat Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan İstanbul, dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarını ağırlayacak.

Zirvenin tanıtım toplantısı, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Erbülent Kurşun, TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, TİM E-İhracat Daire Başkanı Hasan Önal ve ETİD Genel Sekreteri Ömer Gürkan’ın katılımıyla TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşti.

Zirveye İlişkin Beklentiler ve Hedefler

TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, 3-5 Eylül’de düzenlenecek zirvenin ikincisinin, 2024’te 1 milyar doların üzerinde işlem hacmi oluşturarak ihracata önemli katkı sağladığını belirtti. Tecdelioğlu, Türkiye’nin yeni ticaret düzeninde oyun kurucu olması gerektiğini vurgulayarak, ‘Made in Türkiye’ markasının küresel tedarik zincirlerinde yer alması gerektiğini ifade etti.

E-ticaret hacminin 4,5 trilyon liraya (115 milyar dolar) ulaştığını ve dijitalde faaliyet gösteren firma sayısının 634 bini aştığını belirten Tecdelioğlu, e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’a çıkarma hedeflediklerini söyledi. İstanbul’un küresel lojistik aktörleri, pazar yerleri ve yerli üreticiler için bir dijital merkez olması arzulandığını kaydetti.

Hasan Önal, pandemi sonrası artan e-ticaret farkındalığına dikkat çekerek, küresel e-ticaret hacminin 2019’da 3,2 trilyon dolar iken, 2026’da 7 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini aktardı. Bu yılki zirveye 50 pazar yerinin katılacağını ve 28 panel düzenleneceğini bildirdi.

Önal, küresel ticaretin önemli bir kısmının Çin kaynaklı olduğunu belirterek, e-ticareti anlamak için Çin’e bakılması gerektiğini vurguladı. Zirveye katılacak 50 pazar yerinin küresel ticaretteki payının yaklaşık 2,75 trilyon dolar olduğunu ve bunun küresel e-ticaretin yaklaşık yüzde 40’ına denk geldiğini sözlerine ekledi.

E-İhracat Destekleri ve Gelecek Vizyonu

Erbülent Kurşun, amaçlarının ihracatı sürekli gündemde tutmak ve gelişen pazardan pay almak olduğunu ifade etti. Hasan Önal, küresel yerelleşmeye odaklandıklarını ve ürünlerin varış ülkesinde depolanıp müşteriye ulaştırılması modelini benimsediklerini belirtti. Destek modellerinin bu doğrultuda kurgulandığını ve pazar yeri komisyonu desteğinin 8 ülkeden 35 ülkeye çıkarıldığını açıkladı.

Önal, bu yıl e-ihracatın 6 milyar dolarla tamamlanmasının hedeflendiğini, 2025’te yıllık 10 bin doların üzerinde e-ihracat yapan tüzel firma sayısının 11 bin 420’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi. 2022’de bu sayının 8 bin 132 olduğunu hatırlattı.

Çetin Tecdelioğlu, zirvede 1 milyar doların üzerinde işlem hacmi beklendiğini yineleyerek, firmaların e-ihracattan pazar payı alma isteğinin yüksek olduğunu belirtti. Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat platformunun hangi ülkede, hangi pazar yerlerine nasıl dükkan açılacağına dair yol gösterici bilgiler sunduğunu ve yapay zeka ile ürünlerin rekabetçi satılabileceği yerlere dair yönlendirmeler yapıldığını ekledi.

KOBİ’lerin e-ticarette gelişmesi için katma değerli işler yapma heyecanının arttığını belirten Tecdelioğlu, ihracatçı birliklerinin ve alt sektörlerin bu konuda çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Benzer Haberler
Küresel E-İhracat Zirvesi İstanbul’da Yapılacak
Küresel E-İhracat Zirvesi İstanbul’da Yapılacak
Türkiye Tarımsal Hasılası Dünyada 7’nci Avrupa’da 1’inci Sıraya Yükseldi
Türkiye Tarımsal Hasılası Dünyada 7’nci Avrupa’da 1’inci Sıraya Yükseldi
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Kazanımları Güçlendirip Sosyal Refahı Artıracak
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Kazanımları Güçlendirip Sosyal Refahı Artıracak
Türkiye’nin Elektrik Kapasitesi Yenilenebilir Enerjiyle Büyüyor
Türkiye’nin Elektrik Kapasitesi Yenilenebilir Enerjiyle Büyüyor
Türkiye Demiryolu Ağı 24 Yılda 3000 Km Büyüdü
Türkiye Demiryolu Ağı 24 Yılda 3000 Km Büyüdü
Yerli Patent Başvuruları 6 Ayda Yüzde 31 Arttı
Yerli Patent Başvuruları 6 Ayda Yüzde 31 Arttı
Süper Haberin Doğru Adresi
Süper Haber

Reklam & iş birliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SÜPER HABER 'de saklıdır.