Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhuriyet’in 103. yılında Türkiye’nin dış ticarette rekorlara imza attığını duyurdu. Yıllıklandırılmış ihracat 409,1 milyar dolara ulaştı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Cumhuriyet’in 103. yılında dış ticarette elde ettiği başarıları ve ekonomik dönüşümü değerlendirdi. Bakan Bolat, Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatının 409,1 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini gördüğünü belirtti.
Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin son 20 yılda önemli bir dönüşüm geçirdiğini vurgulayarak, bu başarının üreticilerin, ihracatçıların ve girişimcilerin gayretinin bir sonucu olduğunu ifade etti. “Üreten, ihraç eden, büyüyen Türkiye” vizyonuyla daha güçlü bir geleceğe yürüdüklerini söyledi.
Bolat, 1923’te tarım ürünleri ağırlıklı olan ihracat yapısının, günümüzde otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayii ve yazılım gibi geniş bir yelpazeye yayıldığını aktardı. 1923’te 50 milyon dolar olan mal ihracatının, 2002’de 36,1 milyar dolara ve Eylül itibarıyla yıllıklandırılmış olarak 283,7 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Türkiye’nin dünya mal ihracatındaki payının da önemli ölçüde arttığını belirtti.
Cumhuriyetin ilk yıllarında sadece 24 ülkeye yapılan ihracatın, günümüzde 223 ülke ve gümrük bölgesine yayıldığını ifade eden Bolat, yaklaşık 13 bin farklı ürüne ulaşıldığını söyledi. 51 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini, 33 ilin yıllık ihracatının 1 milyar doları aştığını ve ihracatçı firma sayısının 167 bin 779’a yükseldiğini açıkladı. Günlük ihracatın zaman zaman 2 milyar doları geçtiğini belirtti.
Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik ihracatın da büyük bir artış gösterdiğini dile getiren Bolat, 1996’da 11,3 milyar dolar olan ihracatın, Eylül itibarıyla 118,7 milyar dolara ulaştığını bildirdi. AB-27’nin toplam ithalatı içindeki payın da yüzde 2,2’den yüzde 4,1’e yükseldiğini kaydetti.
Bakan Bolat, Türkiye’nin sanayi ürünleri ihracatının toplam ihracat içindeki payının yüzde 21,2’den yüzde 94,3’e yükseldiğini vurgulayarak, ülkenin yüksek teknolojili üretim ve sanayi ihracatına yönelen güçlü dönüşümünü gözler önüne serdi. Bu dönüşümle Türkiye’nin küresel ticaretin güvenilir aktörlerinden biri haline geldiğini ifade etti.
Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının payının da arttığını belirten Bolat, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının dünya ortalamasının üzerinde seyrettiğini söyledi. Nominal milli gelir bakımından dünyanın 16’ncı, satın alma gücü paritesine göre ise 11’inci büyük ekonomisi konumuna gelindiğini aktardı.
Bolat, esnaf ve sanatkarların da küresel pazarlara açılan ihracatçılara dönüştüğünü belirterek, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda üretimden ihracata, teknolojiden markalaşmaya uzanan yapıyı daha da geliştireceklerini ve dünya ekonomisindeki konumlarını pekiştireceklerini sözlerine ekledi.
Reklam & iş birliği: [email protected]