Süper Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Unicorn Startup nedir?

Unicorn Startup nedir?

admin admin -
114 0

 

Unicorn Startup nedir?

Zengin olmak için birçok seçeneğiniz var: Örneğin, çevrimiçi rulet oynayabilir ve iyi bir bonus kullanarak kazanma potansiyelinizi artırabilirsiniz (çevrimiçi 7Slots‘ya göz atmanızı öneririz). Ancak işinizi şansa bırakmaktan hoşlanmıyorsanız startuplara yatırım yapmayı da tercih edebilirsiniz. Ve yatırımınızı tamamen “güvence altına almak” istiyorsanız, tek boynuzlu girişimleri seçmelisiniz: doğru seçimleri yaparsanız inanılmaz karlar elde edebileceksiniz. Peki, unicorn startup’ı nedir ve en başarılı örnekleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Unicorn Startup’ın Tanımı

Bu terimi ilk kez risk sermayedarı Aileen Lee’nin kullandığını biliyoruz, ancak neden “tek boynuzlu at”ı seçtiğini bilmiyoruz: ona sormalısınız. Her halükarda bir startupın unicorn olabilmesi için iki şart gerekiyor:

  • Özel bir startup şirketi olmalı;

  • Değerinin 1 milyar doları aşması gerekiyor.

Bu iki koşulu karşılayan tüm girişimlere “unicorn” adı veriliyor. Sayıları düşündüğünüzden çok daha fazla: CB Insights’ın bir raporu, 2021 yılı itibarıyla dünya çapında 779 tek boynuzlu at girişiminin bulunduğunu gösteriyor. Hatta günümüzde unicorn tabiri bile yetersiz kalıyor ve değeri 10 milyar doları aşan startuplar için “decacorn” tabiri kullanılıyor. Merak ediyorsanız decacorn tanımına uyan 31 firma var.

Tekboynuzların Kısa Tarihi

Unicorn girişimlerinin geçmişi 1990’lı yıllara dayanıyor çünkü bu tanıma uyan Google, 90’lı yılların sonlarında kuruldu. Bugün değeri 100 milyar doları aşıyor. Ancak unicorn şirketler için önemli olan iki dönem var: 2000’li yılların başı ve 2015 sonrası. Günümüzün devasa şirketlerinin çoğu 2000’li yılların başındaki “dotcom balonu” sırasında ortaya çıktı: Facebook bunların en ünlüsüdür. O yıllarda Facebook’a yatırım yapan herkes bugün milyarder oldu. 2015 yılından sonra herkes yeni Facebook arayışına girdi ve startuplara daha fazla yatırım yapılmaya başlandı. Günümüzde tek boynuzlu atların çoğunun ortaya çıkmasının nedeni budur. Her ne kadar bazı analistler çok fazla beklentiyle çok fazla yatırım yapıldığını ve bunun yeni bir krizi tetikleyebileceğini söylese de kesin olan bir şey var: Unicorn girişimlerinin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.

En Başarılı Tekboynuzlara Örnekler

İşte günümüzün en başarılı tek boynuzlu at girişimlerinin bazı örnekleri:

OutSystems

Değer

9,5 milyar dolar

Tarafından desteklenen

KKR, ES Ventures, Kuzey Köprüsü Büyüme Sermayesi

 

OutSystems’i bir tür düşük kodlu platform olarak düşünebilirsiniz. İşletmelere yönelik tasarlanan bu platform, hem mobil hem de web uygulamalarının geliştirilmesine olanak sağlıyor. Bu uygulamalar bulut üzerinde çalışır. Platformun ayrıca sınırlı özelliklere sahip ücretsiz bir sürümü de var. Platformun en önemli özelliği uygulama geliştirmek için gereken süreyi kısaltarak zamandan ve paradan tasarruf sağlamasıdır.

Service Titan

Değer

9,5 milyar dolar

Tarafından desteklenen

Bessemer Venture Partners, ICONIQ Capital, Battery Ventures

 

Service Titan, bulut tabanlı bir CRM uygulamasıdır. Kurumsal düzeydeki şirketlerin operasyonlarını tek merkezden yönetebilmelerini ve müşteri hizmetlerini neredeyse tamamen otomatize edebilmelerini hedeflemektedir. Bunu Amazon’un Müşteri hizmetleri gibi düşünmeyin: Bu uygulamanın en büyük müşterileri enerji şirketleridir. Bir kesinti raporu alınır alınmaz Service Titan, bu sorunu çözmek için en yakın teknik ekibi otomatik olarak atayabilir ve bu ekibin sahadayken şirket kaynaklarına erişmesine olanak tanır.

Heytea

Değer

9,28 milyar ABD doları

Tarafından desteklenen

Sequoia Capital Çin, Tencent Yatırım, BA Capital

 

Bir çay şirketinin değerinin nasıl 9 milyar doların üzerine çıktığını merak ediyorsanız, bunun bir tür “Starbucks” olduğunu varsayalım. Marka şu anda Asya ülkelerindeki en büyük mağaza zincirlerinden birine sahip ve aslında Starbucks gibi faaliyet gösteriyor ancak kahve yerine çay satıyor. Şirket aynı zamanda Batı ülkelerine de açılmayı planlıyor ve halihazırda piyasadaki en büyük yatırımcılardan bazıları tarafından destekleniyor.

Riovant Sciences 

Değer

9,09 milyar ABD doları

Tarafından desteklenen

SoftBankGroup, Founders Fund

 

Gen terapileri, hücresel tedaviler, tıbbi dermatoloji, RNA bazlı tedaviler: Riovant temel olarak bu bilimsel alanlara yönelik teknoloji geliştirmektedir. Diğer sağlık temelli tek boynuzlu atlardan farkı, gerçekten yeni ilaçlar geliştirmesidir: hemen hemen tüm diğer şirketler yalnızca tıbbi cihazlar üretir. Riovant ise kistik fibroz, pulmoner arter hipertansiyonu ve prostat kanseri gibi hastalıkları tedavi etmeye çalışıyor. Hatta COVİD-19 için geliştirdiği bir ilaç (gimsilumab) var ve bu ilaç şu anda ABD’de kullanılıyor. Şirket şu anda birçoğu büyük yatırımcılar tarafından oldukça ümit verici olduğu için desteklenen 40’tan fazla ilaç çalışması yürütüyor.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir